Wiosenne wariacje nie tylko na talerzu…
Za oknem coraz piękniejsza pogoda. Z nastaniem wiosny cała przyroda budzi się do życia, a wraz z nią każdy z nas. Czujemy się pełni energii i chęci wywrócenia świata do góry nogami. Aby mieć pozytywną energię, musimy zadbać o zdrowy posiłek i odpowiednią dietę. Poniżej prezentujemy smaczne, zdrowe, kolorowe i wiosenne wariacje nie tylko na talerzu czyli pyszne kanapki, wykwintne sałatki warzywne lub owocowe, zdrowe koktajle i smoothie wraz z ich przepisami.

-kasza kus kus
-czosnek świeżo przeciśnięty (2 ząbki)
-czosnek niedźwiedzi, świeże liście posiekać
-świeże liście szpinaku posikać
-suszone pomidory pokroić
-jedna łyżka oliwy z oliwek. Pycha!

Składniki to: szynka, sałata, pomidor, rzodkiewka, papryka

Przepis:
Maliny mrożone – 1 miseczka
Banany – dwa bardzo dojrzałe
Mały kefir
Szklanka mleka
Mały jogurt
Wszystko blendujemy i gotowe!

Składniki; pomidor, zielony ogórek, rzodkiewka, cebula, oliwki, lodowa sałata, papryka, ser feta, sos winegret i pietruszka do ozdoby.


Sałatka owocowa:
-pomarańcza
-kiwi
-banan
-suszona żurawina
-liście stewii
Koktajl bananowy:
-banan
-mleko
-nasiona chia
-mięta

Składniki dla 4 osób:
2 banany
1 i 1/2 kiwi
1 pomarańcza
1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Owoce umyć i obrać ze skórek, a następnie je pokroić na średnie lub małe kawałki. Pokrojone owoce włożyć do wysokiego pojemnika i za pomocą blendera wszystko zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać zimne mleko i delikatne zmieszać. Doprawić sokiem z cytryny. Podawać z kawałkami owoców.
Smacznego!



Składniki:
-truskawki
-banany
-kefir
-odrobina cukru

Składniki: woda, awokado, banan, kiwi, siemię lniane, natka pietruszki.